Concursul „Tineri ambasadori ai României”organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (ediția I, octombrie-decembrie 2020).
Diplomația și meseria de diplomat presupun formarea în timp și perfecționarea continuă a unor aptitudini, deprinderi și cunoștințe specifice.
✅De aceea, vă invităm, dragi studenți și masteranzi din țară și din străinătate, să participați la concursul propus de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, propunându-vă să vă transpuneți în situația unui ambasador al României, aflat într-un moment cheie din istoria diplomației internaționale!
✅Totodată, veți putea face cunoștință cu valorosul tezaur deținut de Arhivele Diplomatice, cu documente de o valoare istorică, diplomatică și patrimonială inestimabilă!
✅În acest an, în contextul pandemiei de Covid-19, ne-am propus să organizăm o ediție-pilot, care se va desfășura on line în perioada octombrie-noiembrie 2020, având ca temă 75 de ani de la crearea Organizației Națiunilor Unite și contribuția românească la sistemul internațional de pace.
✅Astfel, bazându-vă pe documentele diplomatice selectate și pe reperele bibliografice indicate mai jos, vă invităm să elaborați un discurs scris pe această temă, în limba română, pe care urmează să îl rostiți în calitatea virtuală de ambasador al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite.
✅În elaborarea acestui discurs veți avea în vedere cele mai importante teme de pe agenda organizației, indicând posibile soluții propuse de România în virtutea rolului său tradițional pentru dezvoltarea dialogului, susținerea diplomației multilaterale și apărarea principiilor de drept internațional.
✅Participanții selectați după parcurgerea primei etape vor trebui să își susțină discursul în cadrul unei sesiuni on line cu membrii juriului.
✅Câștigătorul concursului va fi premiat în cadrul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe al României!
Calendarul ediției I
📌Termenul limită pentru transmiterea on line a proiectelor de discurs: 15 noiembrie 2020 (inclusiv)
📌Selecția proiectelor: 15 noiembrie – 1 decembrie 2020
📌Anunțarea câștigătorilor primei etape: 1 decembrie 2020
📌Organizarea sesiunilor on line pentru susținerea discursurilor: 1-10 decembrie 2020
📌Anunțarea câștigătorului: 12 decembrie 2020
✅Vă rugăm să ne transmiteți proiectul de discurs (maxim 5 pagini, font Times New Roman, mărimea 14, la 1,5 rânduri), până la termenul indicat, pe adresa electronică uad@mae.ro, împreună cu un CV.
✅Suntem siguri că acest proiect va trezi interesul vostru și așteptăm cu nerăbdare să citim și să vă ascultăm ideile, opiniile și propunerile privind diplomația și rolul României pe scena internațională!
✅Vă urăm tuturor mult succes!
Bibliografie:
- Set de documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe privind admiterea României la Organizația Națiunilor Unite: http://www.mae.ro/node/51819
- România și Organizația Națiunilor Unite: https://www.mae.ro/taxonomy/term/355/1
- Aniversarea a 75 de ani de la crearea Organizației Națiunilor Unite: https://www.un.org/en/un75
- Intervenția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale a ONU pentru marcarea celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite: http://www.mae.ro/node/53647