Burse în baza acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state ori a ofertelor unilaterale primite de România din partea diverselor țări
În funcție de prevederile documentelor de colaborare, bursele se pot acorda pentru studii complete sau parțiale de licență, de masterat și de doctorat, pentru stagii de cercetare sau cursuri de vară. Oferta pe tipuri de burse și beneficiile oferite diferă de la țară la țară. Statele disponibile se pot actualiza pe tot parcursul anului universitar în funcție de ofertele primite și documentele de colaborare semnate. Astfel, se poate opta pentru orice domeniu de studii preferi și, în același timp, devii expert într-o limbă rară.
Nota nr. 185/DGRIAERO/15.01.2025
Procedură privind selecția persoanelor care pot beneficia de bursele în străinătate acordate Ministerului Educației și Cercetării în baza documentelor de colaborare bilaterală sau oferite în mod unilateral de alte state
Introducere:
Prezentul document descrie procedura prin care Ministerul Educației și Cercetării acordă bursele în străinătate oferite în baza documentelor de colaborare bilaterală încheiate de Ministerul Educației și Cercetării, de Ministerul Afacerilor Externe sau de Guvernul României cu alte state, precum și cele oferite de diverse state în mod unilateral.
Prin H.G. nr. 731/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, cu modificările ulterioare, Agenția de Credite și Burse de Studii a fost desființată, iar personalul și atribuțiile Direcției Burse pentru Studenți au fost preluate de Serviciul Burse Studenți, Parteneriate Internaționale și Românii de Pretutindeni, Direcția Generală Relații Internaționale, Afaceri Europene și Relația cu OCDE din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
În consecință este necesară adaptarea procedurii de nominalizare a cetățenilor români care doresc să obțină o bursă în străinătate oferită de diverse țări în baza documentelor bilaterale sau în mod unilateral.
Descrierea procedurii:
- Comunicarea concursului
Ministerul Educației și Cercetării organizează concurs național pentru acordarea burselor în străinătate, pe baza documentelor de colaborare bilaterală sau a ofertelor unilaterale ale altor state.
Serviciul Burse Studenți, Parteneriate Internaționale și Românii de Pretutindeni va organiza concursul după aprobarea de către ministrul educației și cercetării a unei Note în care sunt prevăzute informații generale despre acesta.
Publicarea pe site-ul www.roburse.ro. a ofertei de burse în străinătate se face sub forma unui Comunicat care va conține următoarele elemente, după caz:
- identificarea părții ofertante
- informații transmise de partea ofertantă prin documentul de colaborare bilaterală sau prin oferta unilaterală:
- tipul și numărul burselor oferite
- domeniile pentru care se poate candida
- condițiile pe care trebuie să le îndeplinească candidații
- informații financiare
- informații despre efectuarea stagiului și instituțiile primitoare
- site-uri sau date de contact pentru informații suplimentare
- informații privind selecția făcută de partea română:
- calendarul de desfășurare a concursului
- condițiile de eligibilitate a candidaților: cetățenii români cu domiciliul stabil în România, să provină din instituții de învățământ acreditate din România sau din instituții aflate în subordinea Ministerului Educației și Cercetării (elevi, studenți la învățământul de zi, cadre didactice titulare, cercetători)
- conținutul dosarului de candidatură
- etapele desfășurării concursului
- documentele necesare întocmirii ordinului nominal de ministru
- condițiile financiare prevăzute în documentele de colaborare bilaterale sau în ofertele unilaterale
- documentele necesare finalizării stagiului
Înscrierea la concurs se face prin transmiterea, în format electronic (PDF), pe adresa dosare.candidatura@roburse.ro a unui dosar în limba română, la care se vor adăuga documentele cerute de partea externă, după caz.
Dosarul în limba română va conține următoarelor documente:
- formular tip care include și informații privind protecția datelor, completat de candidat și asumat prin semnătură
- cartea de identitate
- curriculum vitae
- ultimele acte de studii obținute care dovedesc parcursul academic (diplomă de bacalaureat, diplomă de licență / masterat / doctorat cu foaia matricolă aferentă) și situația școlară parțială în cazul elevilor și studenților
- adeverință care atestă calitatea candidatului în anul universitar respectiv, emisă în ultima lună înainte de depunerea candidaturii
- adeverință emisă de medicul de familie care atestă faptul că persoana este declarată aptă pentru efectuarea stagiului în străinătate, emisă în ultima lună înainte de depunerea candidaturii
- document care dovedește cunoașterea limbii străine necesare efectuării stagiului de bursă solicitat
- dacă este cazul se poate depune o listă de lucrări sau acceptul unei instituții din străinătate
- Selecția și nominalizare candidaților
În termenul prevăzut în calendarul concursului, aplicațiile depuse vor fi examinate din punct de vedere administrativ, pentru a se verifica dacă conțin toate documentele precizate mai sus și dacă sunt îndeplinite cerințele părții externe și condițiile de eligibilitate ale părții române. Rezultatele selecției se vor afișa pe site-ul www.roburse.ro, iar lista cu candidații nominalizați, precum și dosarele acestora în format electronic vor fi transmise părții externe a cărei decizie este definitivă în ceea ce privește acordarea bursei.
Candidaților nominalizați de Ministerul Educației și Cercetării și acceptați de partea ofertantă (accept dovedit printr-un document în care se precizează data începerii stagiului și durata acestuia, precum și locul de efectuare a stagiului) li se întocmesc ordine nominale și li se aplică prevederile documentelor în baza cărora au fost selectați.
Documentele necesare emiterii ordinului nominal sunt:
- cererea de deplasare în străinătate pentru efectuarea stagiului de bursă, întocmită și semnată de candidatul acceptat după un model tip
- acceptul instituției din străinătate
- documentul care atestă promovarea anului în curs (adeverință, diplomă, situație școlară) în cazul elevilor și studenților
Persoanele nominalizate au obligația de a respecta legislația statului în care efectuează stagiul, precum și normele și reglementările în vigoare ale instituției primitoare.
La finalizare stagiului sau la finalizarea fiecărui an universitar – în cazul studiilor complete, bursierul are obligația de a transmite electronic:
- documentul care atestă finalizarea stagiului / promovarea anului, traducere autorizată în limba română
- raport de activitate (maximum 1 pagină)
- diploma obținută, în traducere autorizată, pentru bursierii cu studii complete.
Documentele vor fi transmise pe adresa dosare.candidatură@roburse.ro, în maximum 30 de zile de la finalizarea stagiului / a anului universitar, într-un singur fișier PDF.
-
Legislație
-
Formular 2025 acord bilateral oferta unilaterala.docx → Descărcare
-