021 310 19 05 Fax: 021 310 22 17 burse@roburse.ro
Slider

Credite

După reorganizarea C.N.B.S.S.-ului, noua Agenție a fost mandatată să se ocupe și de gestionarea sistemului de împrumuturi bancare acordate tinerilor proveniți din familii cu venituri reduse, garantate de stat. Apariția, în 2011, a Legii nr. 1 a educației naționale a fost momentul care a reglementat cadrul general de acordare al acestuia, cu precizarea că, dacă beneficiarii creditelor se angajează în mediu rural, statul le preia 75% din valoarea împrumutului.

Legislația subsecventă referitoare la instituirea sistemului de creditare a studenților a intrat în sarcina A.C.B.S., care a organizat întâlniri de lucru cu partenerii sociali( asociații de părinți, organizații studențești, asociații ale elevilor, bănci), cu BNR, MFP, Fondul Național de Garantare, cu direcțiile din ministerul educației naționale, în urma cărora au rezultat puncte de vedere, opinii, propuneri care să fundamenteze Metodologia de acordare a creditelor. Însă, intrarea României în criza financiară a făcut imposibilă deblocarea acestui proiect.

Precizăm că, în stadiul actual, s-au configurat următoarele idei: este nevoie de constituirea unui sistem prin care statul să poată să-i sprijine pe tinerii proveniți din familii cu venituri reduse să-și finanțeze educația universitară în România, prin împrumuturi bancare garantate de stat, prin care să li se asigure plata taxelor universitare și costul vieții din perioada studiilor; efortul bugetar din partea statului fiind mare, proiectul presupune o analiză obiectivă, care să ofere date despre mecanismele de rambursare a creditelor, valoarea dobânzii, despre standardele academice pe care trebuie să le atingă tinerii pentru a putea beneficia de finanțare pe toată durata studiilor. De asemenea, ministerele implicate va trebui să reglementeze și rolul băncilor în cadrul acestui proces, mai ales că acestea sunt instituțiile prin care se va derula finanțarea.

Menționăm că, din momentul apariției HG 1402/2009, până în prezent, Direcția de Credite pentru studenți nu a avut niciun angajat.